פעילות גופנית - השפעה חיובית על מחלת הנטינגטון
כללי הסמן החשוב ביותר לבריאותו של אדם היא הקיבולת האירובית שלו, היא היכולת לשאוף אוויר ולהעביר חמצן לתאי הגוף, התעמלות גופנית לאורך זמן מעלה את הקיבולת האירובית. התעמלות אירובית משנה לטובה את מסלול מחלת הנטינגטון מכיוון שאחד היא מפצה על הירידה בזרימת הדם למוח שנצפת בחולי הנטינגטון (בסריקות MRI) ושתיים היא מייצרת כימיקל בשם BDNF שאחראי על חידוש תאים עצביים במוח, ייצור BDNF נפגע בחולי הנטינגטון. עכברי מעבדה החולים בהנטינגטון, שניתנת להם הזדמנות לרוץ על גלגל ריצה, מתפקדים בצורה טובה יותר בהרבה מעכברים שלא ניתנת להם ההזדמנות לפעילות האירובית. תוכנית אימונים המבוססת על הליכה מתונה יכולת לספק את רוב היתרונות של הפעילות האירובית.
תקצירי מחקרים פעילות גופנית: התערבות התנהגותית המשפרת את בריאות המוח וגמישותו. Trends in Neurosciences 2002 פעילות גופנית היא התנהגות המאפשרת תהליכים ותגובות שרשרת מולקולאריות ותאיות (מלשון תא) אשר תומכים בגמישות המוח. הפעילות מאפשר ביטוי של גנים שמקושרים עם גמישות המוח כגון גנים המקודדים (מייצרים) BDNF, בנוסף היא מעודדת הרחבת כלי דם במוח, חידוש תאים ושינויים מבנים בתאי עצב המאפשרים עמידות גבוהה יותר של התאים בפני פגיעה. באופן משמעותי השינויים הנ"ל מתרחשים בהיפוקמפוס אזור במוח אשר בעל תפקודים חשובים בנושאי למידה וזיכרון. זמינות BDNF היא קריטית למנגנונים הנ"ל. פעילות גופנית מגייסת מנגנונים שמכינים את המוח לקודד אינפורמציה בעלת משמעות מהסביבה ובאותו הזמן מפעילה מנגנונים שמגנים על המוח מפני פגיעה, ע"י ייצור BDNF ומולקולות נוספות פעילות גופנית מחזקת מבניים עצביים ומקלה על תהליכי התשדורת בין נוירונים ולכן מפעילה תאים לקידוד מידע.
הנטינגטין הפגום מקושר בפגיעה בתעתוק גנטי (ייצור) של BDNF במחלת הנטינגטון Science יולי 2001 הנטינגטין הוא חלבון בעל תפקוד לא ידוע שמתעוות במחלת הנטינגטון. החלבון המעוות מוערך כבעל תכונה רעילה שפוגעת בנוירונים במוח. בכל אופן איבוד הפעילות של ההנטינגטין התקין יתכן שהוא זו הגורם למות הנוירונים. במחקר זה אנו מציגים שחלבון ההנטינגטין התקין מסדיר את תהליך התעתוק (ייצור) של BDNF, אלמנט אשר מגדיל את הישרדותם של הנוירונים במוח. אנו מציגים שפעילות מועילה של הנטינגטין נאבדת כאשר החלבון מתעוות במחלת הנטינגטון, שהתוצאה היא הפחתה בייצור BDNF, אשר מובילה למות תאי מוח, תיקון ההנטינגטין או הגדלת ייצור הBDNF ייתכן ויהיו גישות בעלות יכולת טיפולית במחלת הנטינגטון.
הערות לאנשים בגיל 40 ומעלה לפני התחלת תוכנית אימון גופני יש לבצע אצל רופא בדיקת ECG תחת מאמץ. מחלת הנטינגטון פוגעת בשרירי השלד וגם מחלישה את שריר הלב לכן יש לוודא אצל רופא מהוא תחום המאמץ שבו בטוח להתעמל. פעילות גופנית נחשבת כתרופה טובה כנגד דיכאון. מתעמלים שמתחילים להתעמל בקצב נמוך ומוכנים לקבל תהליך שיפורים איטי יותר יש להם סבירות גבוהה יותר להתמיד בתוכנית האימונים.
|